Investeren in technologie kan een hele uitdaging zijn voor ondernemers, helemaal van beginnende en kleine bedrijven. Maar wanneer het correct wordt toegepast, kan informatie- en communicatietechnologie (ICT) jouw bedrijf volledig transformeren. Het kan niet alleen de productiviteit verhogen en de verkoop versnellen, maar biedt net zo goed de mogelijkheden om nieuwe markten te betreden en onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie te creëren. De ontwikkelingen in de wereld van ICT gaan echter razendsnel en om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf er de vruchten van plukt, is het van belang om enkele slimme strategieën toe te passen. In dit artikel nemen we de belangrijkste strategieën in het kort met je door.

1. Het regelmatig beoordelen van de ICT-situatie 

Zorg ervoor dat je een objectieve balans opmaakt van jouw huidige ICT-situatie. Vraag jezelf af hoe jouw systemen werken en waar kun je het concurrentievermogen van jouw bedrijf verbeteren door middel van slimme ICT-toepassingen toe te voegen? Maak gebruik van deze evaluatie om beter te bepalen welke systemen momenteel moeten worden geoptimaliseerd en welke systemen moeten worden toegevoegd voor het bereiken van jouw strategische doelstellingen. 

2. Creëer een online strategie

Een duidelijke online strategie heeft als doel dat jouw investering op het gebied van ICT zich terugbetaalt in de vorm van een hogere verkoop en een betere klantenservice. Begin dus met wat planning en bepaald wat het doel is van jouw website. Heeft jouw online strategie als doel om informatie te verstrekken aan jouw klanten of om producten online te verkopen? Of beide? Zorg ervoor dat je een beter beeld verkrijgt over de verhouding van jouw online aanwezigheid tot jouw algemene bedrijfsplan. 

3. Werk samen met een ICT partner

In het MKB ICT kan het essentieel zijn om een strategisch partner te omarmen om de innovatieve ICT-mogelijkheden te implementeren. Met behulp van een zorgvuldig gekozen ICT partner kan er een systeemselectieproces worden uitgevoerd, waarbij er advies wordt verzameld om een duidelijk ICT-plan vorm te geven. Het aangaan van een samenwerking met een ICT-partner kan van vitaal belang zijn om de ICT-strategie te implementeren en nieuwe ontwikkelingen in jouw bedrijf in te lijven. 

4. Houd jouw technologie veilig

Zorg er tenslotte voor dat je over een gedegen ICT-beveiligingsbeleid beschikt. Hierbij is het van belang dat je gebruik maakt van goede wachtwoordrichtlijnen, beveiligingspraktijken op het gebied van het verstrekken en delen van informatie, een eenduidig beleid inzake het downloaden van software, gegevensversleuteling, veiligheidsbeoordelingen en multifactorauthenticatie. Zorg er vervolgens voor dat dit in het hele bedrijf wordt nageleefd en wees er zeker van dat er regelmatig een back-up van de gegevens wordt gemaakt.