De rente die we wereldwijd krijgen op onze spaar-en betaalrekeningen staat historisch laag. Het hebben van spaargeld kost in sommige gevallen zelfs geld. Het is daarom ook niet zo gek dat men op zoek gaat naar andere destinaties voor het geld. Steeds meer Nederlanders zijn op zoek naar plekken om het spaargeld in te beleggen of te investeren. Dit is ook terug te zien in de cijfers. Het aantal Nederlandse huishouden dat geld belegd had is in 2020 met een kwart toegenomen ten opzichte van 2019! Er zijn dus veel nieuwe beleggers actief in de beleggingsmarkt. Omdat er veel nieuwkomers zijn in de beleggersmarkt en de markt daarnaast continue in beweging is, geven we je in deze blog enkele tips rondom beleggen in 2021.

Let op volatiliteit

Volatiliteit is een belangrijk begrip binnen de beleggingswereld. Met volatiliteit wordt de beweeglijkheid van de investering bedoeld. Hoe hoger de gemiddelde volatiliteit van een investering is, hoe hoger ook het risico. Dit risico weegt natuurlijk twee kanten op. Enerzijds kun je meer winst maken op een volatiele investering, maar anderzijds kun je ook meer verlies maken. Het extreemste voorbeeld van een volatiel aandeel is misschien wel het aandeel van Gamestop begin 2021. Het aandeel ging in één week 18 keer over de kop, om vervolgens weer hard omlaag te duiken. Dit is echter een unieke gebeurtenis geweest en over het algemeen gedragen de aandelen van reguliere ondernemingen zich redelijk normaal. Een markt waarin een extreme mate van volatiliteit komt kijken bij de dagelijkse gang van zaken is de markt voor cryptocurrencies. De Bitcoin koers heeft enkel in de maand januari van 2021 een waarde van 24.000 gehad, maar ook van 34.000! Als je wilt beleggen in cryptocurrencies is het extreem belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen van de markt. Deze markten zijn namelijk extreem gevoelig voor nieuwsfeiten en hier kun je je voordeel mee doen. Kies dan bijvoorbeeld enkel voor Bitcoin kopen als je op de hoogte bent van het nieuws rondom de crypto. Als je deze op een verkeerd moment koopt kun je in enkele dagen duizenden euro’s verliezen!

Spaargeld

Het feit dat spaargeld op de bank niets oplevert betekent niet gelijk dat het niets waard is! Je kunt het spaargeld in veel gevallen zomaar toch nodig hebben mocht er iets onverwachts kapot gaan in huis. Beleg daarom enkel met spaargeld dat je écht over hebt. Door te beleggen met geld dat je écht over hebt, kun je in het geval van onverwachte kosten deze in ieder geval opvangen.