Smaad kan leiden tot een zware straf. Veel mensen zijn er niet zo bekend mee, maar toch kan het heel ernstig zijn. Het kan ervoor zorgen dat iemand in een klap zijn of haar carrière verliest. Smaad is iemand zwart maken. Iemand in een verkeerd daglicht willen zetten zodat jij zelf beter eruit komt. Smaad is een vorm van een misdrijf en dus kan je er een hoge straf voor krijgen. Bij het overtreden van een van deze regels zou je voor de rechter worden gesleept. Daarbij zou je ook een advocaat moeten hebben die jou beschermt voor het krijgen van een hoge straf. Voor het inschakelen van een advocaat ben je normaal relatief veel geld kwijt. Mocht het zo zijn dat je er financieel helemaal niet sterk staat kan je gebruik maken van een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat is een advocaat die door de overheid wordt, betaalt. Tenminste wel in de meeste gevallen. Bij het krijgen van z’n advocaat kijken ze naar verschillende dingen zodat de overheid zeker weet dat je er recht op hebt. Een van die dingen zijn de financiën en het thuissituatie. Gelukkig zijn er genoeg advocaten die je hierbij goed kunnen ondersteunen. Een pro deo advocaat wordt deels door de overheid betaald.

Een pro deo advocaat wordt ook wel advocaat van onvermogen genoemd. Je eigen bijdrage die je moet betalen voor de advocaat ligt puur aan je situatie. Daarom is het moeilijk om dit van tevoren te bepalen. Daarom is het goed om je hiervoor in te lezen of om gelijk naar een advocaat te gaan die dit kan regelen. Je wilt namelijk dat dit goed gebeurd. Daarbij zijn natuurlijk dit cruciale onderdelen. Voor het zoeken van een goede advocaat ben je wat tijd kwijt. Maar zorg ervoor dat je in deze tijd goed oplet en met de juiste advocaat deze zaak aangaat. Je wilt namelijk voorkomen dat je daar een slechte advocaat niet krijgt wat jij wilt.

Verdiensten

De verdienste van een advocaat is ligt hoger dan het gemiddelde loon in Nederland. Hierbij kan je denken aan €2.500 tot €9.000 bruto in de maand. Mocht je een goede en ervaren advocaat zijn die veel rechtszaken wint zou je veel meer kunnen vragen. Elke topadvocaten vragen daarom ook €2.000 euro per uur. Bij het inhuren van z’n advocaat gaat het ook om hele hoge bedrijven, vaak kan dat in de tonnen lopen. Dan gaat het voornamelijk over bekende of rijke mensen die goed vermogend zijn. Het kan ook voorkomen dat bedrijven onderling een ruzie krijgen en dat zij een advocaat inschakelen. Ook hiervoor heb je allemaal verschillende advocaten die je kan inschakelen. Zo zijn er nog veel meer denk bijvoorbeeld aan advocaten die zich bezighouden met echtscheidingen zowel zakelijk ook als privé. Ook in deze categorieën kan je zowel dure als goedkopere advocaten vinden. Denk er dus goed over na welke advocaat je inhuurt.