Ben je recentelijk door je werkgever naar huis gestuurd en ben je door hem of haar ‘vrijgesteld van werk?’ Een vrijstelling van werkzaamheden is een regelmatig gebruikte tactiek om iemand te ontslaan. In de praktijk betekent het dat jouw werkgever jou oplegt dat je niet meer mag werken. Dit heeft natuurlijk een behoorlijke impact. In dit artikel lees je alles over wat vrijstelling van werkzaamheden precies inhoudt en wat je kunt doen als je zelf in deze situatie terechtkomt.

Redenen voor vrijstelling van werk

Een vrijstelling van werk is een middel met een aanzienlijke impact. Er zijn verschillende redenen om dit middel in te zetten en deze komen meestal niet uit de lucht vallen. Vaak heeft er een heftig incident plaatsgevonden op de werkvloer en/of heb jij je onbehoorlijk gedragen. Maar het kan ook zijn dat je werk is komen te vervallen. Kijken we specifiek naar de regels, dan moet in elk geval één van onderstaande redenen van toepassing zijn om dit middel op te leggen:

  • Er is een verstoorde arbeidsverhouding, bijvoorbeeld doordat je je misdragen hebt.
  • Een laatste waarschuwing was niet meer mogelijk.
  • Er is een onderzoek ingesteld naar de beslissing om je te ontslaan.
  • Bepaalde werkzaamheden binnen je bedrijf komen te vervallen.

Vrijstelling van werk vs. een schorsing of non-actiefstelling

Een vrijstelling van werkzaamheden lijkt op het eerste gezicht best op een schorsing of een non-actiefstelling. Toch betekenen deze begrippen niet helemaal hetzelfde. Een vrijstelling gebeurt namelijk vaak in overleg, terwijl de andere twee door de werkgever worden opgelegd. Ook komen schorsingen of non-actiefstellingen niet voor bij reorganisaties.

Behoud je je salaris bij een vrijstelling van werk?

Ja, je behoudt in deze situatie altijd je salaris. Dit is wettelijk bepaald. Je werkgever mag zich namelijk niet eenzijdig aan je arbeidscontract onttrekken, wat de reden ook is voor je vrijstelling van werk.

Opmaat naar ontslag

Het komt regelmatig voor dat een vrijstelling van werkzaamheden de eerste stap is naar ontslag. Zeker in ernstige situaties krijg je van je werkgever vaak een vaststellingsovereenkomst. Met dit document kun je onderhandelen over de voorwaarden van je ontslag. Dit is alleen het geval als het ontslag in overleg gaat, dus niet bij een ontslag op staande voet.

Wat te doen als je in deze situatie terechtkomt?

Krijg je zelf te maken met een vrijstelling van werkzaamheden, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

  • Een protestbrief sturen. Geef bijvoorbeeld bij je werkgever aan dat je het niet eens bent met de beslissing.
  • Weiger de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Vaak vraagt je werkgever je om dit binnen enkele dagen te doen, maar hier ben je niet toe verplicht. Beter is het om juridisch advies te zoeken.
  • Zoek alvast een nieuwe baan. Nu je niet aan het werk bent heb je hier mooi de kans voor. Want de kans is klein dat het bij je oude werk weer goed komt.
  • Informeer jezelf over je rechten. Het kan zijn dat je werkgever jou dit middel helemaal niet op had mogen leggen. Lees jezelf dus goed in of laat je adviseren door een specialist over je rechtspositie. Op die manier is het zeker nog mogelijk om de uitkomst van het conflict voor jou te verbeteren.