Wil jij als slimme ondernemer geen voordelen mislopen en heb je hiertoe de persoonlijke holding op het oog? Oriënteer je dan nu op de praktijk van het oprichten van de persoonlijke holding naast je werk-BV. Zo zorg je ervoor dat de oprichting van je holding voorspoedig verloopt en jij snel van start kan. Met een persoonlijke holding ben je immers beter beschermd in geval van een faillissement, kan je genieten van belastingvoordeel en bespaar je vaak ook nog geld. Ontdek het fenomeen van de persoonlijke holding en ga vele succesvolle ondernemers achterna door de volgende stappen te nemen.

 

1. Ga allereerst na wat de persoonlijke holding voor jou kan doen

Zet de eerste stap richting de persoonlijke holding, namelijk: oriënteer je op alle voordelen die de persoonlijke holding jou kan opleveren. Vele ondernemers gingen je al voor in dit onderzoek. Wat is namelijk een persoonlijke holding? Een persoonlijke holding is een gewone BV die de aandelen houdt in een andere BV, namelijk de werk-BV Je richt als het ware dus twee BV’s op. Je houdt dan als ondernemer alle aandelen in de holding en de holding houdt alle aandelen in de werk-BV. Dit wordt ook wel de holdingstructuur genoemd. Het persoonlijke karakter van de ‘persoonlijke holding’ zit hem erin dat je enig aandeelhouder bent van de holding.

Nu denk je wellicht, waarom zou ik als ondernemer twee BV’s oprichten? Wat is de toegevoegde waarde van de persoonlijke holding? Ontdek enkele voordelen van de persoonlijke holding hieronder.

Een persoonlijke holding bespaart je geld

Een persoonlijke holding kan je 25% aan belasting schelen, vooral als je de winst die je uitkeert aan je holding in de holding laat, bijvoorbeeld om te gebruiken voor herinvesteringen. In dat geval hoef je er namelijk geen belasting over te betalen. Niet alleen dat, in een holdingstructuur is het mogelijk om van je persoonlijke holding te lenen. Bijvoorbeeld om een voordelige hypotheeklening af te sluiten. Wil je weten hoe dit mogelijk is met de persoonlijke holding? Download dan hier de gratis gids van Ligo vol tips en lees snel verder.

Je dekt risico’s af voor je werk-BV

Een persoonlijke holding beschermt jouw opgebouwde vermogen en alles waar je jarenlang voor hebt gewerkt. Als je namelijk je bedrijfspand of merkenrecht onderbrengt in de persoonlijke holding, zorg je ervoor dat je die niet kwijtraakt bij een mogelijk faillissement van de werk-BV.

Je kan je persoonlijke holding gebruiken voor al je toekomstige ondernemingen

Ook als je al meerdere ondernemingen hebt of van plan bent om deze in de toekomst op te richten, is een persoonlijke holding erg voordelig. Vanuit je holding als centraal punt kan jij jouw DGA uitbetalen en je je B.V’s besturen. Zo hoef jij jezelf niet vanuit elke BV een salaris uit te keren en bespaar jij op belasting over al deze transacties die je zonder holding zou hebben. Ook kan jij je geldstromen zo beter beheren en hoef je geen dienstbetrekking als bestuurder aan te gaan met meerdere BV’s. Daarnaast kan je een fiscale eenheid aangaan. Je holding en werk-BV zijn dan voor de Belastingdienst één partij, wat inhoudt dat jij slechts één keer belastingaangifte hoeft te doen. Wat je werk-BV doet wordt dan automatisch aan de holding toegerekend. Dit scheelt jou niet alleen in de administratieve lasten, maar heeft ook tot gevolg dat er bij transacties tussen de holding en werk-BV geen BTW hoeft te worden gerekend.

 

2. Aanrader bij de oprichting: richt in een keer je holdingstructuur op

Indien je nog geen werk-BV hebt opgericht en momenteel nadenkt over of je de persoonlijke holding hiernaast wil oprichten, doe dit dan in een keer. Zo voorkom jij namelijk dat je onnodig kosten zult moeten maken voor een latere aandelenoverdracht. Op het moment dat je beide BV’s in een keer opricht, kun je ervoor zorgen dat de holding direct aandeelhouder wordt van je werk-BV.

 

3. Is je persoonlijke holding opgericht? Vergeet deze overeenkomsten dan niet!

Ben je overstag wat betreft het oprichten van je persoonlijke holding? Om gebruik te kunnen maken alle bovenstaande voordelen en om jouw holdingstructuur kenbaar te maken aan de Belastingdienst, raden we je altijd aan om de volgende contracten af te sluiten:

Arbeidsovereenkomst DGA

Met deze overeenkomst laat je aan de Belastingdienst zien dat jij als bestuurder in ‘loondienst’ bent bij de holding en salaris van de holding ontvangt. Dit document zul je eveneens nodig hebben voor de Belastingdienst.

Managementovereenkomst

Bij een holdingstructuur is het vaak zo dat jij bestuurder bent van je persoonlijke holding en de holding op zijn beurt de bestuurder is van de werk-BV. Jouw persoonlijke holding kan in zijn hoedanigheid van bestuurder van de werk-BV alleen geen echte managementtaken uitvoeren, omdat het een onderneming is. De managementovereenkomst lost dit op. Deze dient om jou, als bestuurder van de holding, “uit te lenen” aan de werk-BV. Zo is duidelijk dat jij de management taken uitvoert in de werk-BV. Partijen bij deze overeenkomst zijn aldus jij, de holding en de werk-BV.

Twee rekening-courant overeenkomsten

Je dient twee rekening-courant overeenkomsten af te sluiten: één tussen jou en de holding en één tussen jouw holding en de werk-BV. Zo zorg je ervoor dat alle vorderingen en schulden die jij en de werk-BV enerzijds en de werk-BV. en de holding anderzijds met elkaar hebben, worden verrekend. Doe je dit niet? Dan worden deze bedragen door de Belastingdienst als leningen aangemerkt en moet jij hier belasting over betalen.

Aandeelhoudersovereenkomst

Heeft je werk-BV meer dan één aandeelhouder? Maak dan in deze overeenkomst afspraken tussen de aandeelhouders onderling en spreek af wat je gaat doen in geval van conflicten.