Som loop je in het leven tegen problemen aan die je niet zelf kunt oplossen. Je hebt bijvoorbeeld als freelancer een dienst geleverd aan een klant, maar die weigert ervoor te betalen, hoeveel herinneringen of aanmaningen je ook stuurt. Of je bent een werknemer die is gewikkeld in een arbeidsconflict met een leidinggevende die je naar jouw idee ten onrechte beschuldigt van slecht functioneren, en je wil ontslaan. Bij dit soort zakelijke conflicten kan je zeker de hulp gebruiken van een derde partij, die je juridisch advies kan geven.

Een incassobureau inschakelen

Wanneer je te maken hebt met wanbetalers die weigeren om over de brug te komen, kun je een bureau inschakelen die de incasso voor jouw vordert. Zij hebben daar hun eigen methodes voor die goed doordacht zijn, en ze kunnen druk opvoeren door een deurwaarder in te schakelen of beslag te leggen op de bankrekening van de debiteur. Zo nemen ze je werk uit handen waar je in feite geen tijd voor hebt. Het mooie is dat deze bureaus vaak werken volgens het principe ‘no cure, no pay’, zodat je in ieder geval niet nog meer geld verliest als ook zij er niet in slagen de schuldenaar te laten betalen.

Wat te doen bij een arbeidsconflict?

Wanneer je een arbeidsconflict hebt kan je een juridisch bureau bellen voor gratis advies. Zij kunnen jouw situatie beoordelen en vertellen welke stappen je kunt nemen en wat je rechten zijn. Mocht het toch zover komen dat je een arbeidsadvocaat nodig hebt en er dus kosten bij komen kijken, dan wordt je duidelijk vertelt wat die omhelzen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je hoeft ook niet als enige de kosten voor een proces te dragen, Meestal bepaalt de rechtbank dat ook de tegenpartij een deel van de kosten betaalt. Er zijn ook bureaus die de mogelijkheid bieden om de proceskosten in termijnen te betalen.

Letselschade

Een ongeluk kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. Je kunt er permanent een handicap aan overhouden. Door de medische behandelingen, therapieën en hulpmiddelen die je nodig hebt maak je ook hoge kosten. Om maar niet te spreken over inkomstenderving.  Daarom heb je recht op een letselschadevergoeding. Daarbij kan je het advies van een letselschadeadvocaat goed gebruiken, want de aansprakelijke partij is niet altijd even toeschietelijk. Het maakt ook enig verschil hoe je je letsel hebt opgelopen: in het verkeer of door een medische fout. Je kunt je letselschade onderbouwen met medische verklaringen van artsen en bewijsstukken van alle verdere kosten die je hebt gemaakt, zoals nota’s voor hulpmiddelen en kosten voor vervoer naar ziekenhuisafspraken. De advocaat kan je hierbij helpen. De meeste letselschadezaken kunnen minnelijk worden opgelost, dat wil zeggen, buiten de rechter om. De letselschade advocaat houdt gesprekken met de verzekeraar en onderhandelt over de schade. Als de partijen er niet uitkomen kan er een mediator bij betrokken worden om een oplossing te vinden. Als het uiteindelijk toch tot een rechtszaak komt, zijn de proceskosten geheel voor de aansprakelijke partij.

Rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten heb je diverse mogelijkheden. Vaak biedt jouw eigen ziektekostenverzekeraar hiervoor verzekeringspakketten aan, maar je kunt hiervoor ook terecht bij je bank, of bij een aantal juridische bureaus. Voor gratis juridisch advies en hulp kun je terecht bij het Juridisch Loket.